Despre relația părinte- copil

Dacă m-ar întreba cineva care este cea mai importantă lecție pe care am învățat-o lucrând cu părinții și copiii, aș spune fără ezitare că am realizat impactul uriaş pe care cuvintele părinților îl au asupra copiilor și cum starea de bine și echilibrul familial influențează întreaga dezvoltare a celor mici. Părinţii îşi pot binecuvânta copilul prin felul în care îi vorbesc, influenţându-l astfel pozitiv, şi tot prin cuvinte îl pot descuraja, imprimându-i un parcurs negativ în dezvoltarea personalităţii şi a viitorului său.
Este o alegere permanentă ceea ce îi spui şi cum îi spui copilului. Expresii de genul: „Ce se va alege de tine, copile?”, „Mereu greșești”, „Numai prostii vorbești”, „Cine te va lua și pe tine?”, „Nu o să reușești în viață”, „Crezi că poți să fii bogat? Viața este grea…”, „Ai visuri de copil, o să vezi tu când crești”, îl vor influenţa cu siguranţă într-un fel sau altul.
Copiii îşi absolutizează părinții. Pentru ei, mama şi tata reprezintă reperele de înțelegere și raportare la lume, ei sunt pilonii existenței lor, fiind în totalitate dependenţi de grija părinților și satisfacerea fiecărei nevoi pe care o au fie că este de natură fizică, emoțională, fie relațională.
A fi părinte înseamnă și a avea putere asupra unei alte ființe umane, a crea un om care va fi influențat de tine întreaga viață. Prin urmare, cuvintele pe care i le adresezi au un mare impact asupra copilului, o influență decisivă încă din copilărie. Vorbele tale îl vor ghida de la maturitate până la bătrânețe, deși poate ca adult nu va fi deplin conștient de acest fapt.
Dacă oamenii ar realiza responsabilitatea și influența colosală pe care o au asupra dezvoltării copilului, poate că ar gândi de două ori atunci când decid să se implice într-un astfel de demers şi ar încerca mai întâi să-și rezolve problemele emoționale pe care le au, la rândul lor, cu părinții, cu propria persoană sau cu partenerul de viață.
Mai mult decât orice, atenţie maximă la felul cum îi vorbești copilului: alege cuvinte pozitive, încurajează-l, spune-i că e normal să greșească, face parte din procesul de dezvoltare, că va reuși şi că îl vei susține necondiționat, că îl accepți și iubești, poate să-și urmeze obiectivele, e capabil, merită să fie fericit și iubit, e frumos, deștept și bun. Suntem avizi de încurajări și vorbe frumoase încă de când începem să ne dezvoltăm. Este necesar să fim conștienți de lumea în care trăim până la moarte, iar vorbele pe care le-am auzit de mici ne pot modela sufletul și comportamentul.
În vorbele tale se găseşte miracolul. Viața împlinită sau nu, pe care copilul tău o trăiește, este într-o mare măsură dictată de dialogul pe care l-ai avut cu el de-a lungul anilor.
Consilier școlar Alina Rotaru (material publicat și în Ziarul Lumina)