Ziua de 24 ianuarie 1859 a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești.

După mai mulți ani în care pașii spre îndeplinirea acestei dorințe au fost „mărunțiți” de atitudinea marilor puteri ale Europei, aceasta a devenit realitate într-un context favorabil, care a dus pe parcurs la transformarea „României” de atunci într-un stat modern, aducând pentru prima dată câteva elemente occidentale în viața românilor.

Pentru a serba acest eveniment așa cum se cuvine, în cadrul proiectului regional ”Modele de ieri, modele de azi” am punctat momentul prin activitatea cu același nume, joi 23 ianuarie 2020, împreună cu elevii clasei a II-a A coordonați de d-na prof. pentru învățământul primar Genoveva Crișan și clasele a VII- a A, B și C coordonate de doamnele profesor de istorie Daniela Cistelecan și Marciana Hasan. Pentru a arăta cum modernul se îmbina și atunci, ca și acum, cu tradiționalul, elevii mai mari au prezentat celor mici piesa ”Moș Ion Roată și Unirea” de Ion Creangă, încheind activitatea cu ”Hora Unirii” interpretată de eleva Popa Bianca din clasa a VII-a C.

Prof. Daniela Cistelecan

48

Alte articole

Activităţi în perioada suspendării cursurilor
IMPORTANT: Inscrierea in clasa pregatitoare se va realiza online
Recomandări pentru părinți privind limitarea transmiterii bolilor infecto – contagioase în colectivități școlare