Cu mare bucurie am lansat în data de 5 noiembrie, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, prima mea carte, TRANSILVANIA TAINICĂ ȘI VIE, în variantă în limba engleză TRANSYLVANIA, MYSTICAL AND ALIVE. A fost un spectacol de muzică, dans și costume tradiționale din diferite zone ale Transilvaniei. 30 dintre oamenii care apar în carte, fie ei artiști recunoscuți sau oameni obișnuiți, au participat la lansare, îmbrăcați în costume tradiționale din zona lor.
Cartea mea este o carte-mărturie despre Transilvania noastră minunată, cu bisericile fortificate care fac din ea ultimul rai medieval al Europei, cu bisericile de lemn din Maramureș, adevărate strigăte-rugăciuni către cer, cu florile-metafore de permanență, frumusețe și unicitate, cu peisajele de poveste, cu cetățile imemoriale, dar mai cu seamă cu oamenii sublimi care o aureolează și o așează în rai curat.
Eseurile profunde sunt însoțite de fotografii despre principesa Transilvania, punând în lumină oamenii cu aripi de îngeri și cizme telurice adânc înfipte în pragmatism și rezistență, oamenii-păsării care zboară spre înalt prin muzica și dansul lor, oamenii-măiaștri care se desăvârșesc prin catharsis și dor, oamenii-izbândă care mai cred în viață trăită cu sens, oamenii-lumină care trăiesc în armonie cu semenii lor.
Am simțit dintotdeauna că iubesc Transilvania cu o dragoste intempestivă și profundă. Acum 2 ani mi-am oferit șansa să dau la o parte vălul de pe TRANSILVANIA TAINICĂ ȘI VIE, să o dezvălui în toată frumusețea și lumină ei și, în același timp, să mă dezvălui pe mine, împărtășind cu voi minuni din „ținutul de dincolo de păduri”. Transilvania este cathartică și vie! Vă așteaptă cu bucurie, să-i jucăm dansurile la răscruce de timpuri și memorie creatoare, să-i primim darurile de binecuvântare, să o îmbrățișăm pentru ca să nu uite cât este de minunată în diversitatea-i năucitoare, să-i așternem iubire în cale.
Dacă v-am stârnit curiozitatea, îndrăzniți să aflați mai multe detalii în știrea realizata de TVR Cluj la lansare și în interviul realizat la Radio Renașterea de către omul profesionist, sincer și dedicat, Simona Vlasa, în cadrul emisiunii „Universul Ideilor”.
Profesor Camelia Sîncrăian Pop