Educarea elevilor din Școala Gimnazială „Ion Creangă”, în spiritul cunoașterii și păstrării tradițiilor populare, s-a reflectat în atelierele de cusături populare, șezătorile și expozițiile de fotografii și lucrări în diferite tehnici, cu tematică populară, desfășurate sub îndrumarea profesoarelor Cistelecan Daniela, Potra Elena și Fărcaș Liliana.

Pentru a descoperi comorile din portul popular, atenția elevilor a fost îndreptată spre relevarea cromaticii motivelor cusute pe piesele costumului tradițional, prin intermediul artei fotografice. Astfel, putem afla povestea fiecărui costum ce ne dezvăluie trăirile „cusute” în motivele florale, geometrice sau în simbolurile care le ornamentează.

Etalându-și paleta diversificată a motivelor, mai simple sau mai complexe, cusute cu fir alb sau cu fire colorate, într‑o demonstrație de migală și măiestrie, cea mai important piesă a costumului popular, ia tradițională, ne amintește de bunicile noastre, care, în șezători sau în momentele de răgaz, își „coseau” pe pânză emoțiile și-i imprimau încărcătura rugăciunii spuse la începutul lucrului. Astfel, acest articol vestimentar dobândește valențe spirituale, căci: „s-o coși, e-o rugăciune; s-o porți, e-o binecuvântare.”

Comori neprețuite, costumele populare, unele cu o vechime de peste 100 de ani, ne dezvăluie un univers al existenței și cumințeniei țăranului român, un univers în care pătrundem, cu o reverență, prin intermediul fotografiei – un demers artistic menit să cultive respectul elevilor față de valorile culturii tradiționale.                                                                               

Expoziția de fotografie a fost realizată de elevii cl. a VI-a A, a VI-a B și a VI-a D.

351

Alte articole

Activitatea de Halloween
Poveste de toamnă 2021
Ziua Europeană a Limbilor (European Day of Languages) – 26 septembrie, 2021